Hoe herken je Rozenschildluis

Rozenschildluizen hebben een licht vuilwit tot wit schild. De vrouwtjes zijn min of meer rond van vorm. De mannetjes zijn duidelijk verschillend van de vrouwtjes door hun langgerekte, geribbelde vorm. Het lichaam van de vrouwtjes dat beschermd ligt onder het lichtgekleurde schild is oranje van kleur. Ook de jongste schildluizen die net onder het moederschild vandaan gekropen zijn, zijn oranjekleurig. Zodra ze zich gevestigd hebben, in de buurt van de moeder, beginnen ze met het aanmaken van het lichtgekleurde schild. Ze blijven de rest van hun leven onder dit schild en verplaatsen zich niet meer. De mannetjes groeien op in een langgerekte wit-geribbelde cocon. Zodra ze volwassen zijn komen ze daaruit. Ze zijn dan gevleugeld en kunnen over een korte afstand vliegen om een vrouwtje te zoeken voor de paring. Hun lichaam is net als dat van de vrouwtjes oranje.

Een aantasting door rozenschildluis valt op door aanwezigheid van plekken met een witte, schilferachtige structuur. Die plekken zitten vaak vooral op de stam van een struik, vrij verscholen onderin het gewas. Schildluizen scheiden geen honingdauw af.

Schade en verspreiding Rozenschildluis

Rozentelers zijn erg alert op het optreden van rozenschildluis. Ervaring leert dat rozenschildluis soms pas wordt opgemerkt als de aantasting al redelijk gevorderd is. Er ontstaan plekken met een dichte bezetting van schildluis die zich zijwaarts over aangrenzende stammen uitbreiden. Dergelijke heftige aantastingen zorgen voor grote schade: de rozenstruiken worden als het ware leeggezogen, bladeren vergelen en verdrogen en dat zorgt voor verminderde scheut- en bloemvorming. Uiteindelijk kunnen planten volledig dood gaan door de schildluisaantasting.

 • Levenscyclus Rozenschildluis

  vrouwtje kan 100-200 eitjes leggen
  veel sterfte bij jonge crawlers
  ontwikkelingsduur is 1 tot 3 maanden
  in winter staat ontwikkeling nagenoeg stil
  in kas meerdere generaties per jaar

 • Waardplanten Rozenschildluis

  rozen
  bessenstruik
  perenboom

 • Rozenschildluis

 • Rozenschildluis van dichtbij