ENTOCARE: van 1991 tot 2024

In 1991 zijn Maedeli Hennekam en Marian Kole in de Leidse Hortus Botanicus gestart met het kweken en verkopen van natuurlijke vijanden onder de naam ENTOCARE. Het ging hierbij voornamelijk om bestrijders van wol-, dop- en schildluizen. Plagen die vaak voorkomen in de exotische beplantingen in de kassen van de Hortus Botanicus. Het succes dat ze met het pionierswerk wisten te bereiken, maakte dat er ook vanuit andere botanische tuinen belangstelling kwam voor de biologische aanpak. Ze besloten hun baan als onderzoeker binnen de universiteit vaarwel te zeggen en een bedrijf te starten. Naast botanische tuinen waren destijds ook beheerders van dierentuinen, binnentuinen in kantoren, winkelcentra en tropische zwembaden de eerste klanten. In 1996 is ENTOCARE van Leiden verhuisd naar Wageningen. Sinds 2002 zijn we te vinden aan de Haagsteeg in het monumentale pand van architect Blaauw.

In de loop der jaren heeft ons werkterrein zich uitgebreid tot de sierteelt en groententeelt onder glas, het openbaar groen en diverse buitenteelten. Met het verbod op steeds meer chemische middelen wordt de vraag naar biologische alternatieven groter. Ook de toename van binnentuinen en groene wanden vraagt om biologische bestrijding op maat met onze unieke producten. Om biologische bestrijding ook voor hobbytuiniers beschikbaar te maken hebben we een webshop geopend waar particulieren terecht kunnen voor de aanschaf van natuurlijke vijanden. Naast Nederlandse klanten, weten ook klanten uit veel andere Europese landen de weg naar ENTOCARE  te vinden.

Het team van ENTOCARE bestaat op dit moment uit acht medewerkers. Samen zijn we verantwoordelijk voor het kweken, verpakken en versturen van onze producten en het geven van persoonlijk advies aan onze klanten.

1 van 9