Hoe herken je Oleanderschildluis

Het schild van vrouwtjes is vrijwel rond, doorschijnend wit van kleur met een gele top die uit het midden van het schild ligt. Deze schildluis wordt daarom wel een mini gebakken ei genoemd. Het schild van mannetjes heeft dezelfde kleur als dat van het vrouwtje maar is kleiner en meer langgerekt. Mannetjes leven slechts enkele dagen. De crawlers zijn geel en kunnen door luchtstroom worden verspreid. Ze hechten zich aan de plant en vormen een schildje dat in 1 - 2 maanden kan uitgroeien tot een volwassen vrouwtje.

Schade en verspreiding Oleanderschildluis

De oleanderschildluis komt over de hele wereld voor. Omdat deze plaag een aantal belangrijke vruchtgewassen, zoals olijf en citrus, als gastheer heeft is effectieve bestrijding belangrijk.

De schildluizen zitten vaak in groepen bij elkaar aan de onderkant van het blad. Tijdens het zuigen aan het blad worden toxische stoffen overgebracht waardoor er gele vlekken op het blad ontstaan. Misvorming van jonge scheuten komt ook vaak voor. Bij een zware aantasting kunnen bladeren en stengels verwelken. Het gevolg hiervan kan zijn dat de hele plant afsterft.

 • Levenscyclus Oleanderschildluis

  90 eitjes per vrouwtje
  ei tot adult 35 dagen bij 25°C
  aantal generaties per jaar is afhankelijk van temperatuur

 • Waardplanten Oleanderschildluis

  polyfaag
  olijf, citrus yucca
  Cymbidium, oleander, Aristolochia

 • Oleanderschildluis van dichtbij

 • Oleanderschildluis