Hoe herken je Kaswittevlieg

Volwassen kaswittevliegen houden hun vleugels vrijwel horizontaal en ze overlappen een beetje waardoor het lichaam praktisch niet te zien is. Van boven gezien is de vorm driehoekig. Volwassen wittevliegen zitten vaak aan de onderkant van jonge bladeren, vooral in de top van het gewas. Eieren worden aan de onderkant van de bladeren gelegd. Ook de larven zitten meestal aan de onderkant van de bladeren. De eieren zijn in het begin wit en kleuren na 2-3 dagen zwart. Ze worden vooral boven in de plant gelegd, vaak in een cirkel.

De larven van het eerste stadium hebben poten en antennes. Ze zoeken een geschikte plek op het blad en hechten zich daar vast. De larven in het tweede en derde stadium zijn plat, lichtgeel, doorzichtig van kleur. Ze zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar en hebben wel wat weg van een schildluis. Gedurende het vierde en laatste onvolwassen stadium, worden de larven dikker en krijgen de vorm van een op het blad liggend doosje met een krans van wasdraden om het lichaam heen. Bij dit stadium (meestal pop genoemd) kun je de ogen door het transparante omhulsel heen zien. Als de volwassen wittevlieg is uitgekomen blijft er een wit huidje met een T-vormige opening op de plant achter.

Schade en verspreiding Kaswittevlieg

De volwassen exemplaren en de larven veroorzaken schade aan gewassen. Ze zuigen voedingssappen uit de floëemvaten van de plant. Hierdoor ontstaan kleine vlekjes op het blad. Als een bijproduct van het voeden wordt honingdauw uitgescheiden en vaak veroorzaakt dit meer schade dan het zuigen op zich, door de groei van roetdauwschimmels. De fotosynthese wordt hierdoor geremd en de oogst wordt onaantrekkelijk of zelfs onbruikbaar.

Het derde en misschien wel meest schadelijke kenmerk is de mogelijkheid van volwassen wittevliegen om als vector van diverse plantenvirussen op te treden. De gewassen die het meest worden aangetast zijn groentes zoals planten uit de komkommerfamilie, aardappels en tomaten, hoewel ook andere gewassen en bijvoorbeeld onkruid kunnen worden aangetast waardoor de plaag in stand kan worden gehouden.

  • Levenscyclus Kaswittevlieg

    vrouwtje legt 100 tot 300 eitjes, afhankelijk van gewas
    1e larvenstadium mobiel, 2e tot 4e stadium vastzittend
    de ontwikkeling van ei tot volwassene duurt 20 dagen bij 27°C op tomaat
    adulten komen door een T-vormige opening uit de pop
    eitjes en adulten vooral in de top van de plant

  • Waardplanten Kaswittevlieg

    polyfaag
    groentegewassen als tomaat, komkommer, aubergine, courgette
    potplanten als gerbera, fuchsia
    roos

  • Kaswittevlieg pop

  • Volwassen exemplaren van de kaswittevlieg