Hoe herken je Buxusmot

De buxusmot komt voor in twee kleurvarianten; één met semitransparante witte vleugels met een donkere rand en één met vleugels die helemaal donker zijn. Ze vliegen vooral ’s avonds en komen dan op licht af.

De rupsen zijn groen met over de lengte van de rups dikke zwarte en dunne witte strepen. Ook zitten er wit omlijnde zwarte stippen over de gehele lengte van de rups.

De rupsen van de mot leven van de buxusplant (Buxus sempervirens), die voor de meeste dieren, inclusief mensen, giftig is. De buxusmot legt de eieren in de bladeren van de plant, waarna de rupsen zich van binnenuit een weg vreten naar buiten. Daardoor is het vaak pas te laat te zien dat de struik een plaag heeft. De struik kan door vraat alle bladeren verliezen. De rupsen vormen zo een bedreiging voor de buxus.

Schade en verspreiding Buxusmot

Volwassen motten kunnen zich jaarlijks 5 - 10 kilometer ver verspreiden. De soort komt oorspronkelijk voor in Oost-Azië, maar komt door introductie nu ook voor in Europa. Mogelijk is de soort rond 2005 door een zending buxussen vanuit China naar Duitsland in Europa binnengekomen. Ook in Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk is de buxusmot intussen aan een opmars bezig. Vele struikjes en hagen hebben enorme schade opgelopen. De rupsen geven vooral cosmetische schade: kaalvraat van grote delen van de Buxus. Uiteindelijk zal de plant afsterven als er geen kans is op herstel wanneer de blaadjes steeds worden afgevreten.

  • Levenscyclus Buxusmot

    overwintert als jonge rups
    van eind mei tot medio juni eerste generatie motten
    eind augustus tweede generatie motten
    in oktober winterrust

  • Waardplanten Buxusmot

    komt alleen op Buxus voor

  • Buxusmot donkere vorm

  • Buxusmot lichte vorm