Propylea biologische bestrijding bladluis kas groenteteelt

Propylea in de praktijk

Categorie
Groenteteelt

Klant
Groenland
Biologische groentekwekerij

Looptijd
2015 – heden

Larven van lieveheersbeestjes ruimen bladluis op.

Voor de bestrijding van bladluis zijn er veel natuurlijke vijanden die ingezet kunnen worden. Een van de meest gebruikte bestrijders is het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata). Dit inheemse lieveheersbeestje wordt veel ingezet om bladluis in laanbomen aan te pakken, maar ook onder glas kun je ze gebruiken om bladluis onder controle te houden. Aangezien ze in korte tijd veel bladluizen op kunnen ruimen, kun je ze het beste inzetten wanneer de plaagdruk hoog is. Over het algemeen worden de larven van dit lieveheersbeestje uitgezet omdat de volwassen kevertjes de neiging hebben om de kas weer uit te vliegen.

Spontane “invlieger”.

Het kan echter ook omgekeerd. Enkele jaren geleden kregen we een tip van een biologische paprikateler waar regelmatig Adalia-larven werden uitgezet. In de zomer was er spontaan een lieveheersbeestjessoort de kas in gevlogen die zich enthousiast op de bladluispopulatie stortte.

Het bleek dat dit lieveheersbeestje zich goed kan vestigen in de kas: half augustus zaten er bij deze kweker heel veel lieveheersbeestjes in de kas. Op dat moment hebben we wat van de kevertjes kunnen verzamelen om  onderzoek te doen. Het bleek te gaan om het veertienstippelig lieveheersbeestje (Propylea quatuordecimpunctata). Dit is een inheems lieveheersbeestje dat je in heel Nederland kunt vinden.

Kweek van de 14-stip.

We hebben een methode ontwikkeld om het 14-stippelig lieveheersbeestje te kweken. Daardoor kunnen we sinds enkele jaren PROPYLEA leveren aan meerdere kwekers. Met name in de biologische paprikateelt voegen telers PROPYLEA nu standaard toe aan het arsenaal van natuurlijke vijanden om te bladluispopulaties onder controle te houden. Zo ook bij Groenland Biologische Groentekwekerij van Ron van Dijk, die biologische aubergines, paprika’s en tomaten produceert voor de afzet naar diverse Europese landen en de Verenigde Staten.

Toepassing PROPYLEA in de praktijk.

De volwassen exemplaren van PROPYLEA kun je het beste al vroeg in het seizoen (eind februari – half april) uitzetten. Doorgaans is het dan niet nodig om gedurende het seizoen extra kevers uit te zetten. De ervaring leert dat PROPYLEA zich goed weet te vestigen en eitjes gaat leggen zodra er bladluis te vinden is in het gewas. Ook wanneer de bladluis onder controle is blijven de lieveheersbeestjes aanwezig in de kas. Als de bladluispopulatie weer toeneemt zien we namelijk dat PROPYLEA weer ‘opduikt’ en de bladluis aanpakt.

De vestiging van PROPYLEA in de groentekassen is een mooi voorbeeld van een systeem dat zichzelf in stand houdt, om zo ieder jaar opnieuw de bladluispopulatie onder controle te houden.

Related Projects