Orchideeenhoeve hanging baskets 750x625

De Orchideeën Hoeve

Categorie
Botanische tuin/Dierentuin

Klant
De Orchideeën Hoeve

Looptijd
2008 – heden

Biologische bestrijding in nieuwe vlindertuin.

In 2008 vroeg de Orchideeën Hoeve aan Entocare om de biologische bestrijding op te zetten in de nieuwe vlindertuin die ze dat jaar aan wilden leggen in Luttelgeest. Deze ‘nieuwe’ tuin werd onderdeel van de Orchideeën Hoeve waar al jaren een aantal tropische tuinen te bezichtigen waren.

Chemie en publiek gaan niet samen.

De bestrijding van schadelijke insecten en mijten verliep tot dan toe chemisch en aangezien de tuinen overdag zijn opengesteld voor publiek moesten de bespuitingen in de avonduren worden gedaan. Met de komst van de vlindertuin was een chemische aanpak niet mogelijk omdat de vlinders dan niet zouden overleven.

Biologische aanpak heeft de toekomst.

De aanpak van de meeste plagen verliep redelijk voorspoedig. Daarom was men er na een jaar van overtuigd dat deze aanpak de toekomst zou zijn. In de jaren daarna hebben we de plagen in de andere tuinen ook biologisch aangepakt. Steeds meer dieren deden hun intrede in de verschillende tuinen en sinds een paar jaar is de Orchideeën Hoeve niet alleen een tropische plantentuin maar ook dierentuin.

Zwevend bloemenspektakel.

In 2016 is de spectaculaire “Zwevende” Bloementuin geopend. Een bloemenspektakel in een serre waar meer dan 1400 hanging baskets boven je hoofd ‘zweven’. Jaarrond zijn hier zomerbloeiers te zien en het is zeker in de winter een hele uitdaging om juist dan ook bloemen te kunnen tonen.

Startproblemen

Ook in deze tuin bestrijden we de plagen biologisch en dat is een enorme uitdaging gebleken. Zeker in het eerste jaar na de opening was de bestrijding niet optimaal. Vooral bladluis en wittevlieg zorgden in de lente tot aan het begin van de zomer voor grote problemen en is er een paar keer gecorrigeerd met chemie. Uiteraard worden dan middelen gebruikt die goed te combineren zijn met biologie. Geparasiteerde bladluizen worden zo gespaard zodat er toch sluipwespen blijven uitkomen en de bladluispopulatie krijgt zo een flinke klap (knockdown-effect). Kort na het corrigeren worden er weer natuurlijke vijanden uitgezet om de bladluispopulatie dan beter te controleren.

Residu belemmert biologische bestrijding.

Later in het seizoen ging de bestrijding ook beter en in juli zagen we een ‘omslag’ en waren de plagen redelijk onder controle. Vaak zien we in nieuwe situaties dat plagen haast niet onder controle te houden zijn en een mogelijke oorzaak is dat er op de geleverde planten nog residu van chemie aanwezig is waar de ingezette natuurlijk vijanden last van hebben. Orchideeën Hoeve kweekt inmiddels zelf de planten op voor de Zwevende Bloementuin en vervangt de planten wanneer ze te oud zijn geworden. Voordat deze planten in de Zwevende Bloementuin een plekje krijgen worden er in de opkweek al natuurlijke vijanden uitgezet zodat mogelijke plagen die hier zitten vanaf het begin worden aangepakt.

Eindresultaat is een natuurlijk evenwicht.

Zo’n diverse omgeving als de Orchideeën Hoeve vormt een mooie uitdaging voor de biologische bestrijding. Het duurt even voor de populatie van natuurlijke vijanden is opgebouwd, maar uiteindelijk is er sprake van een natuurlijk evenwicht.

Related Projects