nieuws

Wolluis op mijn Hortensia??

Pulv_hydrangeae-uitgelichte-afb

Een plaag waar we de afgelopen jaren veelvuldig vragen over hebben gekregen is de Hydrangea-dopluis ofwel Pulvinaria hydrangeae. Ze wordt nogal eens aangezien voor wolluis maar het is een wollige dopluis, die behoort tot een andere groep van plaaginsecten. 

De verwarring ontstaat in de maand juni omdat dan wollige eimassa’s worden gevormd door de vrouwelijke dopluizenDeze witte pluizige structuren lijken veel op wolluis. Hydrangea-dopluis vormt één generatie per jaar waarbij één dopluis wel 1000 nakomelingen kan produceren. Na het uitkomen van de eitjes verblijven de jonge dopluizen op de bladeren om in de late herfst naar het houtige deel van de plant te verhuizen. In het voorjaar, wanneer de bladeren volledig zijn uitgelopen, verplaatsen de dopluizen zich weer naar het blad en doen zich tegoed aan het plantensap. 

Overlast door Hydrangea-dopluis 

De naam doet vermoeden dat de plaag alleen op Hortensia (Hydrangeavoorkomt maar niets is minder waar. Met name in bomen zoals linde en esdoorn kun je deze wollige dopluis steeds vaker vindenDe productie van kleverige honingdauw geeft veel overlast, bijvoorbeeld op auto’s die onder de bomen geparkeerd staan. Bij een zware aantasting zal op de kleverige bladeren ook de roetdauwschimmel ontstaan. Dit belemmert de fotosynthese en groeiremming is het gevolg. Wanneer de hele plant wordt aangetast zal deze verzwakken en gevoeliger worden voor andere ziekten en plagen.   

Bestrijden van wollige dopluis met natuurlijke vijanden 

Om de Hydrangea-dopluis op biologische wijze te bestrijden kun je gebruik maken van een tweetal inheemse natuurlijke vijanden. De meest bekende hiervan is het viervleklieveheersbeestje (Exochomus quadripustulatus). Dit kevertje eet van de dopluizen en legt haar eitjes in de buurt van of zelfs ín de wollige eimassa’s van de Hydrangea-dopluis. Als de eitjes uitkomen gaan de jonge larven meteen eten van de eitjes in de eimassa. Zo kun je voorkomen dat de dopluis zich razendsnel verspreidt.

De andere natuurlijke vijand die je kunt inzetten om wollige dopluis te bestrijden is een kleine sluipwesp: Coccophagus. Voorwaarde is wel dat de juiste stadia van de dopluis aanwezig moeten zijn want de sluipwesp parasiteert alleen de kleinere stadia.  

Wanneer kun je biologische bestrijders inzetten? 

De beste tijd om de larven van het viervleklieveheersbeestje (productnaam EXOCHOMUS larven) uit te zetten is wanneer de eimassa’s te vinden zijn. Dit gebeurt meestal in mei en juni. Inzetten van de sluipwesp Coccophagus (productnaam SAISIN-C) kan vanaf eind juli tot eind september. Dan zijn de kleine stadia van de dopluis te vinden. 

Je kunt de natuurlijke vijanden toepassen in laanbomen, in de teelt van o.a. hortensia maar ook in de siertuin. Beide producten zijn daarom zowel voor particuliere als zakelijke klanten te bestellen.

wollige dopluis in lindeboom

Wollige dopluis in lindeboom

Exochomus larven, 50 stuks, tegen dopluis en bladluis
hoe ziet exochomus er uit?

In onze webshop kun je beide producten bestellen.   

Ga naar: https://entocare.nl/shop/

Wil je meer informatie? Mail dan naar post@entocare.nl of bel 0317-411188

SAISIN-C sluipwesp voor biologische bestrijding van dopluis