nieuws

Swirski en Spical: wat is het en hoe gebruik je deze producten?

Twee veel verkochte producten uit onze webshop zijn Swirski Ulti Mite en Spical Ulti Mite. Maar wat zijn dit eigenlijk voor bestrijders en hoe gebruik je deze producten optimaal?

De overeenkomst tussen beide producten is dat ze roofmijten bevatten die geleverd worden in een zakje. In het zakje zit behalve de roofmijten ook dragermateriaal en voermijten. Daardoor functioneert het zakje als een kleine kweekunit waaruit vier tot 6 weken lang verse roofmijten te voorschijn komen. Omdat de roofmijten voer tot hun beschikking hebben kun je de zakjes ook al preventief ophangen. Doe dit bijvoorbeeld als je weet dat er elk voorjaar spint of trips opduikt in een bepaalde soort plant. Bij de eerste tekenen van een spint- of tripsinfectie komen de roofmijten te voorschijn en starten de bestrijding. Zo voorkom je dat de plaag uit de hand loopt. Als een plant van top tot teen onder de spint zit is het veel moeilijker om hem weer schoon te krijgen dan wanneer je aan het begin van een infectie bestrijders inzet.

Wat is Spical Ulti Mite?

Spical Ulti Mite is de roofmijt Neoseiulus californicus, een predator van vooral spintmijten. Maar ook met citrusmijt, begoniamijt, fruitspintmijt en aardbeimijt weet deze roofmijt wel raad.

De roofmijt kan ook overleven op andere mijten en stuifmeel en kan zelfs enkele dagen zonder prooi overleven. Daarom kan dit product ook preventief ingezet worden als je een aantasting van spintmijt verwacht

Wat is Swirski Ulti Mite?

Swirski Ulti Mite is de roofmijt Amblyseius swirski, een predator van trips en ook wel andere kleine insecten zoals spint, wittevlieg en bladluis. Omdat Swirski niet afhankelijk is van één soort prooi kun je dit product ook preventief inzetten.
Deze roofmijt heeft een voorkeur voor de jonge stadia van trips.

Waar kun je Swirski Ulti Mite en Spical Ulti Mite toepassen?

Het handige van deze producten is dat je ze in heel veel verschillende situaties kunt toepassen. De vorm en het speciale folie waarvan de zakjes gemaakt zijn zorgen voor een optimale omgeving voor de roofmijten, ook onder droge of juist vochtige omstandigheden.

De zakjes worden veel gebruikt door professionele telers van bijvoorbeeld tomaten of paprika. Maar ook in binnentuinen, dierentuinen of botanische tuinen kun je deze zakjes tegenkomen.
Verder kun je denken aan gebruik in groene wanden, kantoorbeplanting én in de huiskamer of hobbykas.
Kortom een veelzijdig product. We verkopen de zakjes in units van 500, 100 of (speciaal voor de particuliere markt) 25 stuks. Neem eens een kijkje in onze webshop https://entocare.nl/shop/

Tips voor het gebruik van Swirski en Spical

  • Hang de zakjes direct na ontvangst in de planten
  • Houd de zakjes vast aan het kartonnen haakje om beschadiging van de roofmijten te voorkomen
  • In het zakje zit al een klein gaatje waardoor de roofmijten naar buiten kunnen kruipen, openmaken is dus niet nodig
  • Zorg ervoor dat de zakjes niet in direct zonlicht hangen
  • Roofmijten lopen van nature omhoog, hang de zakjes daarom vlak onder de aangetaste plekken.
  • Laat je planten met rust na het inzetten van biologische bestrijders. Sproei ze niet af
  • Natuurlijke vijanden zijn gevoelig voor resten van chemische bestrijdingsmiddelen. Wacht daarom altijd enkele weken na het gebruik van chemie voor je biologische bestrijders gaat inzetten.
  • Ook met zogenaamde ecologische middelen moet je oppassen. Die zijn bedoeld om plaaginsecten te doden maar zijn ook schadelijk voor de nuttige insecten. Voordeel van de ecomiddelen is wel dat de nawerking niet zo lang is.
  • De zakjes zijn volledig industrieel composteerbaar. Ze kunnen met gewasresten of in de GFT-bak afgevoerd worden