nieuws

Lieveheersbeestjes actief in zonnige winterweek

In de afgelopen week liep de temperatuur op tot waarden die meer in april thuis horen dan in deze wintermaand. Allerlei soorten insecten werden actief en kwamen uit hun schuilplaats om van het mooie weer te genieten.

De citroenvlinder vloog, bijtjes zoemden rond de krokussen en ook de eerste lieveheersbeestjes koesterden zich in de zon. Bijzonder om te zien dat insecten een koude periode met vorst en sneeuw gemakkelijk overleven.

Eerste lieveheersbeestjes actief

Er zijn veel verschillende soorten lieveheersbeestjes en ze komen na de winterrust altijd in dezelfde volgorde tevoorschijn. Als eerste kun je het 7-stippelig lieveheersbeestje vinden in je tuin. Ze houden van planten met een rozet en wat grovere of harige bladeren zoals vingerhoedskruid, salie of ossentong. Op een warme dag komen ze tussen het blad vandaan en gaan op een zonnig plekje zitten. Vaak zitten ze urenlang op hetzelfde blad en zodra de zon verdwenen is kruipen ze weer terug in de beschutting van de rozet.

Viervlek-lieveheersbeestje

Een andere, minder bekende, soort die vroeg actief wordt is het viervlek-lieveheersbeestje ofwel Exochomus. Deze roofkevertjes zijn erg nuttig in fruitbomen waar ze een plaag als appelbloedluis onder de duim houden. Dit weekend kwamen ze met tientallen tegelijk tevoorschijn uit de barsten en scheuren van een 25 jarige appelboom. Deze Notarisappel heeft elk jaar last van appelbloedluis. In de kieren van de stam zie je dan wit wollig pluis wat kenmerkend is voor deze plaag. Dat het nooit uit de hand loopt is te danken aan de larven van Exochomus. Die zijn namelijk in staat om binnen een week de appelbloedluis weg te vreten. Een goed teken dus dat er zoveel volwassen viervlek-lieveheersbeestjes hebben overwinterd in deze boom.

‘Standing army’

Wat je in de natuur ziet, natuurlijke vijanden die klaar staan om een plaag op te ruimen, dat wordt in kassen nagebootst. In de tomatenteelt worden bijvoorbeeld roofwantsen (Macrolophus pygmeus) ge├»ntroduceerd in het begin van het seizoen. Het idee is dat ze een populatie opbouwen die meteen in actie komt als er een plaag opduikt zoals wittevlieg. Dit wordt een ‘standing army’ genoemd, een legertje roofinsecten dat paraat staat vanaf het moment dat er plagen verwacht worden.

Lieveheersbeestjes uitzetten in je tuin

Heb je (nog) niet zoveel lieveheersbeestjes in je tuin? Dan kun je de natuur een handje helpen met de producten uit de Webshop van Entocare. Zodra je appelbloedluis vindt op appelbomen of wollige dopluis op Hortensia, ongeveer vanaf april/ mei, is het tijd om larven van Exochomus te bestellen. Klik hier voor meer informatie over dit product.

Exochomus lieveheersbeestje tegen wollige dopluis en appelbloedluis