Sluipwesp

PEMAC

Acerophagus maculipennis (syn. Pseudaphycus maculipennis)

Effectief tegen viburni- en druivenwolluis

Het product

PEMAC

PEMAC sluipwesp tegen vibruni wolluis

Dit product is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.
Klik hier voor een alternatief product.

Hoe ziet PEMAC er uit?

De volwassen sluipwespen zijn ongeveer 1,5 – 2 mm groot, grijs van kleur met korte antennes met een opvallend wit uiteinde. Er komen bij Acerophagus maculipennis voornamelijk vrouwtjes voor. Acerophagus is een heel actief beestje, hij maakt snelle, een beetje schokkerige bewegingen.
Geparasiteerde wolluizen zijn herkenbaar als geeloranje, onregelmatig gevormde cocons met meerdere donkere vlekken. In een uitgekomen pop zijn meerdere gaatjes te zien, verdeeld over de hele pop.

PEMAC Pseudaphycus maculipennis
PEMAC

Hoe werkt PEMAC?

Deze sluipwesp kan snel een flinke populatie opbouwen en kan zich langdurig handhaven bij lage wolluisdichtheden. Acerophagus maculipennis parasiteert voornamelijk oudere stadia van de wolluis. Per wolluis kan een vrouwtje 3-7 eitjes leggen, afhankelijk van de grootte van de wolluis. Die eitjes kunnen zich ook allemaal tot een nieuwe sluipwesp ontwikkelen. De ontwikkeling van eitje tot volwassen sluipwesp gaat sneller dan bij de meeste andere sluipwespen tegen wolluis en duurt zo’n 14 – 18 dagen. Een vrouwtje leeft 2-3 weken en legt in die tijd rond de 200 eitjes.

Wanneer kun je PEMAC toepassen?

Dit product kun je in kasteelten en binnenbeplantingen gebruiken tegen viburni wolluis (Pseudococcus viburni, oude naam: P. affinis). De sluipwesp parasiteert ook wel op enkele andere soorten wolluis. Als een wolluis door Acerophagus geparasiteerd is leeft hij nog enkele dagen en kruipt naar een verscholen plek om te verpoppen. De pop blijft op de plant, een tijdje na het uitkomen valt hij van de plant af.
Houd rekening met herhaalde introducties. Acerophagus kan vanaf april ingezet worden maar is vooral erg effectief in de zomer. In kassen in Nederland ka deze sluipwesp door de winter heen overleven.
Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Op zoek naar een andere wolluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

CRYPTOS - Cryptolaemus montrouzieri

CRYPTOS

Werkt tegen
– Alle soorten wolluis

LONGIX Af - Anagyrus fusciventris

LONGIX-Af

Werkt tegen
– Langstaartwolluis

APONIX - Leptomastix epona

APONIX

Werkt tegen
– Solani wolluis
– Viburni wolluis
– Cactus wolluis
– Druivenwolluis