Adalia bipunctata group icon 200x200
Roofkever

CRYPTOS

Cryptolaemus montrouzieri

Effectief tegen alle soorten wolluis

Het product

CRYPTOS

CRYTPOS roofkever larven biologische bestrijding wolluis

CRYPTOS larven

CRYTPOS roofkever biologische bestrijding wolluis

CRYPTOS adulten

Hoe ziet CRYPTOS er uit?

De kevers zijn zwart met een oranje kop. Ze zijn 3-4 mm groot. De eieren zijn ovaal van vorm en geel van kleur en worden in de eimassa van de wolluis gelegd waardoor ze moeilijk te zien zijn. De larven zijn bedekt met wasachtige filamenten en vooral jonge stadia lijken erg op een wolluis. De keverlarven zijn echter pluiziger en lopen harder. Poppen lijken sterk op larven, ze zijn groter en iets pluiziger en zitten stil, meestal op beschutte plaatsen op de plant of onder de potrand.  Zowel volwassen kevers als larven eten wolluizen. Wanneer een wolluis gegeten wordt, blijft een wit-pluizige lege, dode structuur over.

CRYPTOS larve Cryptolaemus montrouzieri
CRYPTOS larve
CRYPTOS kever Cryptolaemus montrouzieri
CRYPTOS kever
Hoe werkt CRYPTOS?

De Cryptos-larven eten wel 30 wolluizen per dag en zijn vooral geschikt voor het opruimen van wolluishaarden. Ze eten alle stadia van de wolluis. Er blijven vaak wat dode restjes van de wolluis op de plant achter. Larven kunnen zowel citruswolluis, langstaartwolluis als wollige dopluis eten. Volwassen kevertjes hebben echt een eimassa nodig om eitjes te leggen en zijn dus meer geschikt voor citruswolluis.

Wanneer is CRYPTOS toe te passen?

Cryptolaemus montrouzieri (productnaam: Cryptos) wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen veel soorten wolluis. Cryptolaemus is het meest effectief bij temperaturen boven de 20 °C en een hoge luchtvochtigheid (minimaal 40%). Houd rekening met herhaalde introducties en vraag advies voor inzetstrategie.

Op zoek naar een andere wolluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

CITRIX Ld - Leptomastix dactylopii

CITRIX-Ld

Werkt tegen
– Citruswolluis

LONGIX Af - Anagyrus fusciventris

LONGIX-Af

Werkt tegen
– Langstaartwolluis

APONIX - Leptomastix epona

APONIX

Werkt tegen
– Solani wolluis
– Viburni wolluis
– Cactus wolluis
– Druivenwolluis