Sluipwesp

CITRIX-La

Leptomastidea abnormis

Effectief tegen citruswolluis

Het product

CITRIX-La

Product CITRIX-La

Dit product is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.
Klik hier voor een alternatief product.

Hoe ziet CITRIX-La er uit?

Leptomastidea abnormis is een kleine sluipwesp, ongeveer 0,75-1,5 mm groot . Het lichaam van zowel de vrouwtjes als de mannetjes is geel/bruin/grijs van kleur. Vrouwtjes hebben vaak een licht gekleurde band over hun achterlijf. De vleugels, die opvallend rechtop staan, hebben drie zwarte banden. Mannetjes zijn in het algemeen wat kleiner dan de vrouwtjes en ze hebben behaarde antennes. Geparasiteerde wolluizen zwellen op tot oranjegeel gekleurde poppen, die vaak moeilijk te herkennen zijn omdat ze erg klein zijn. Wanneer de sluipwesp uit de pop is, is er een rond gaatje aan het uiteinde van de pop te zien.

CITRIX-La Leptomastidea abnormis attacking
CITRIX-La legt een eitje in wolluis
CITRIX-La Leptomastidea abnormis female
CITRIX-La vrouwtje
Hoe werkt CITRIX-La?

Een vrouwtje legt haar eieren vooral in het tweede maar ook in het eerste en derde larvestadium van de citruswolluis. Er wordt één ei per wolluis gelegd. De larve van de sluipwesp eet de wolluis van binnenuit op. Van de wolluis blijft een wat donkerder, oranje cocon over die in het gewas vaak lastig te zien is. De cocon valt na verloop van tijd van de plant af. Een vrouwtje legt gedurende haar leven (30 dagen bij 22 °C) 200 – 300 eitjes. Die ontwikkelen zich in 3 weken tot nieuwe sluipwespen.

Wanneer is CITRIX-La toe te passen?

Wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen citruswolluis (Planococcus citri). Houd rekening met herhaalde introducties. Leptomastidea stelt relatief weinig eisen aan temperatuur, luchtvochtigheid en daglengte en kan dus goed in het voorjaar al worden ingezet. Ervaring leert dat het langere tijd kan duren voordat effect van het product zichtbaar wordt. Leptomastidea kan zich relatief gemakkelijk in een gewas vestigen. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermings-middelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Bij zwaardere aantasting of aantasting in haarden is een combinatie met de roofkever Cryptolaemus, CRYPTOS-larven aan te bevelen.

Op zoek naar een andere wolluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

CRYPTOS - Cryptolaemus montrouzieri

CRYPTOS

Werkt tegen
– Alle soorten wolluis

LONGIX Af - Anagyrus fusciventris

LONGIX-Af

Werkt tegen
– Langstaartwolluis

APONIX - Leptomastix epona

APONIX

Werkt tegen
– Solani wolluis
– Viburni wolluis
– Cactus wolluis
– Druivenwolluis