Sluipwesp

APONIX

Leptomastix epona

Effectief tegen solani-, viburni-, cactus- en druivenwolluis

Het product

APONIX

Product APONIX

Dit product is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.
Klik hier voor een alternatief product.

Hoe ziet APONIX er uit?

De sluipwesp Leptomastix epona is ongeveer 3 mm groot en donkerbruin tot zwart van kleur. De vleugels hebben zwarte banden. De uiteinden van de poten zijn geel. De antennes zijn lang, slank en donker en hebben een duidelijke knik. De mannetjes zijn iets kleiner, ongeveer 1,5 mm en over het algemeen iets donkerder van kleur dan de vrouwtjes. Geparasiteerde wolluizen zwellen op en worden iets donkerder van kleur. Uitgekomen poppen hebben een rond gat (dekseltje) aan het uiteinde van de pop.

APONIX Leptomastix epona adults
APONIX volwassenen
APONIX Leptomastix epona attacking
APONIX parasiteert een wolluis
Hoe werkt APONIX?

De vrouwtjes van deze sluipwesp parasiteren vooral de grotere, oudere stadia van de wolluizen. Er wordt één ei per wolluis gelegd waarna de larve die uit het ei komt de wolluis van binnenuit opeet totdat deze als volwassen sluipwesp de pop verlaat. De vrouwtjes kunnen wel 200 eitjes leggen die zich in 3 á 4 weken kunnen ontwikkelen tot nieuwe sluipwespen, afhankelijk van de temperatuur.

Wanneer is APONIX toe te passen?

Het product wordt in kasteelten en binnenbeplantingen gebruikt tegen viburni wolluis (Pseudococcus viburni, oude naam: Pseudococcus affinis), cactuswolluis (Spilococcus cactearum) en Phenacoccus solani. Houd rekening met herhaalde introducties. Leptomastix epona kan het best toegepast worden van maart tot oktober, omdat veel licht vereist is. Daarnaast is een minimum temperatuur van 15 °C noodzakelijk, maar de luchtvochtigheid is niet belangrijk. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Op zoek naar een andere wolluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

CRYPTOS - Cryptolaemus montrouzieri

CRYPTOS

Werkt tegen
– Alle soorten wolluis

LONGIX Af - Anagyrus fusciventris

LONGIX-Af

Werkt tegen
– Langstaartwolluis

CITRIX Ld - Leptomastix dactylopii

CITRIX-Ld

Werkt tegen
– Citruswolluis