Schade         Soorten         Bestrijding         Producten

Hoe herken je wolluis?

Wat is wolluis?

Wolluizen zijn kleine plantenluizen die meestal stilzitten op de plant. Hun lichaam is bedekt met een laag witte was, daaraan hebben ze hun naam te danken. Je kunt ze op allerlei planten vinden, zowel in sierteelt als in glasgroententeelt. Wat we voor het gemak wolluis noemen zijn in feite verschillende soorten. Allemaal hebben ze een lichaam dat met witte wasdraden bedekt is maar ze verschillen uiterlijk van elkaar in de lengte van hun (staart)haren, het streeppatroon op hun rug en in de kleur van hun lichaam.
De meeste soorten leggen eitjes in een witte massa van wasdraden, tientallen tot honderden eitjes bij elkaar. Daarvan zal (gelukkig) maar een klein deel tot nieuwe wolluizen ontwikkelen. Een enkele soort produceert geen eimassa maar laat eitjes uitkomen in het lichaam van het vrouwtje. Voorafgaand aan eileg is meestal paring noodzakelijk. Dit geldt echter niet voor alle soorten.

Verschil mannetjes en vrouwtjes wolluis

Mannetjes van deze plaag zien er heel anders uit dan vrouwtjes. Ze zijn veel kleiner en gevleugeld. Mannetjes leven maar een paar dagen en binnen die tijd moeten ze een vrouwtje zien te vinden om mee te paren.

Welke soort zit er op je gewas?

Voor biologische bestrijding van wolluis is het van belang te weten welke soort aanwezig is om een juiste keuze te kunnen maken van de natuurlijke vijand die ingezet moet worden. Op onze site staan een aantal van de meest voorkomende soorten wolluis beschreven, met foto’s.

wolluis - Pseudococcus longispinus - vrouwtje
Een vrouwelijke langstaartwolluis
wolluis - Pseudococcus longispinus - mannetje
Een mannelijke langstaartwolluis

Schade door wolluis

Wolluizen zijn vooral een plaag in tropische siergewassen, maar ze kunnen ook in groenten schade geven. Ze zuigen plantensappen. Daardoor ontstaat cosmetische schade maar ook vermindering van groei en misvorming van het blad. Het kan gebeuren dat wolluizen zoveel plantensap zuigen dat hele stengels van bijvoorbeeld tomaat afsterven en geen vruchten meer geven.

Alle wolluizen produceren kleverige honingdauw. Dit zorgt ervoor dat de planten kleverig (“vet”) worden. In de honingdauw kan de zwarte roetdauwschimmel groeien. Daardoor wordt de fotosynthese gehinderd en dat geeft indirect ook schade aan de plant.

Bekende wolluissoorten

wolluis - Planococcus citri
Citruswolluis
wolluis - Pseudococcus longispinus
Langstaartwolluis
wolluis - Pseudococcus viburni
Viburni wolluis
wolluis - Phenacoccus solani
Solani wolluis

Hoe kun je wolluis biologisch bestrijden?

Verschillende soorten wolluis

Op het eerste gezicht lijkt wolluis heel eenvoudig te herkennen. De luizen zijn bedekt met een witte waslaag, ze zijn erg hardnekkig en ze produceren honingdauw. Als je ze beter bekijkt zijn er tussen de soorten onderling toch wel min of meer duidelijke verschillen. Die verschillen zijn van belang als je wolluis biologisch wil gaan bestrijden met sluipwespen.

Welk product kies je tegen wolluis?

Voor de biologische bestrijding van wolluis kun je kiezen uit sluipwespen en roofkevers. Entocare produceert een aantal verschillende soorten sluipwespen en de meeste daarvan zijn specialisten. Dat wil zeggen dat ze voornamelijk één bepaalde soort aanpakken en de rest niet.
Je kunt ook kiezen voor een roofvijand, zoals de roofkever CRYPTOS, Cryptolaemus montrouzieri. Deze pakt meerdere soorten wolluis. Voor het bestrijden van haarden is deze roofkever prima geschikt, zeker als je hem dicht bij de haarden weet los te laten. Maar vaak kan het juist handig zijn een bestrijder in te zetten die goed kan zoeken. En daar zijn sluipwespen veel beter in dan de roofkever.

Afhankelijk van de situatie en van de plaagdruk adviseren wij om een keuze te maken voor één of een combinatie van biologische bestrijders.

CRYPTOS - Cryptolaemus montrouzieri larva
CRYPTOS larve: effectieve veelvraat tegen alle soorten wolluis

Onze producten tegen wolluis

CRYPTOS - Cryptolaemus montrouzieri

CRYPTOS

Werkt tegen
- Alle soorten wolluis

CITRIX Ap - Anagyrus pseudococci

CITRIX-Ap

Werkt tegen
- Citruswolluis
- Ficus wolluis

APONIX - Leptomastix epona

APONIX

Werkt tegen
- Solani wolluis
- Viburni wolluis
- Cactus wolluis
- Druivenwolluis

CITRIX La - Leptomastidea abnormi

CITRIX-La

Werkt tegen
- Citruswolluis

LONGIX Af - Anagyrus fusciventris

LONGIX-Af

Werkt tegen
- Langstaartwolluis

PEMAC - Acerophagus maculipennis

PEMAC

Werkt tegen
- Viburni wolluis
- Druivenwolluis

CITRIX Ld - Leptomastix dactylopii

CITRIX-Ld

Werkt tegen
- Citruswolluis

LONGIX Ca - Cryptanusia aureiscutellum

LONGIX-Ca

Werkt tegen
- Langstaartwolluis