Schade         Bestrijding         Producten

Hoe herken je varenrouwmuggen?

Varenrouwmuggen, ook wel grondvliegjes, vormen een aparte familie (Sciaridae) binnen de muggen. Ze worden ook wel humus- of mosvliegjes genoemd. Varenrouwmuggen komen zeer algemeen voor en vormen soms een plaag in jong plantmateriaal en champignons. Volwassen varenrouwmuggen vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond, waarin larven of eieren zitten. Larven van de varenrouwmug eten van de wortels van planten. Afsterving van (jonge) planten komt meestal pleksgewijs voor.

De verschillende varenrouwmugsoorten lijken erg op elkaar. Volwassen insecten zijn 1-5 mm lange, zwartgrijze muggen met lange poten. Varenrouwmug heeft doorschijnende vleugels met een typische U-tekening. De larven worden 5-12 mm groot en hebben een opvallend zwarte kop en geen poten. Hun lichaam is wit doorschijnend. Poppen zijn 2-5 mm lang en zijn eerst wit van kleur maar worden later geel tot bruin.

Sciarid fly grondvliegje varenrouwmug
Zijaanzicht varenrouwmug
Sciarid fly grondvliegje varenrouwmug
Bovenaanzicht varenrouwmug

Schade door varenrouwmug

Larven van de varenrouwmug eten rottend plantmateriaal maar ook de wortels van jonge planten. Ze voelen zich thuis in een vochtige omgeving en kunnen bij de opkweek van jonge planten grote schade veroorzaken. Bovendien kunnen de larven mijten, aaltjes, virussen en schimmelsporen overdragen die via de vraatplekken de plant binnendringen. Afsterving van (jonge) planten komt meestal pleksgewijs voor omdat de larven zich weinig verplaatsen.

Varenrouwmug larve
Varenrouwmug larve
Varenrouwmug pop
Varenrouwmug pop

Levenscyclus varenrouwmug

  • levenscyclus totaal 3 à 4 weken, speelt zich voor het grootste deel af in de grond
  • ei: 2 à 4 dagen
  • larvenstadia: 2 à 2,5 weken
  • popstadium: 3 à 4 dagen
  • adult: ongeveer 7 dagen

Waardplanten varenrouwmug

  • geen voorkeur voor bepaalde plantensoorten
  • vochtige, humusrijke omgeving
  • bij opkweek jonge planten in kassen

Hoe kun je varenrouwmug biologisch bestrijden?

Er zijn drie producten die je kunt gebruiken om grondvliegjes biologisch te bestrijden. Het product ENTONEM bevat insectparasitaire aaltjes die de larven van de grondvliegjes binnendringen en zich daar voortplanten ten koste van de larven. ENTONEM kan eenvoudig in veel situaties toegepast worden b.v. om potgrond voor gebruik te behandelen en bij de opkweek van jong plantmateriaal. ENTOMITEM en MACROMITE zijn roofmijten die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van larven van diverse insecten rond de basis van planten en in het bovenste gedeelte van de grond.

GELE VANGPLATEN kun je ophangen om de aanwezigheid van grondvliegjes te signaleren en om de volwassen vliegjes weg te vangen.

ENTONEM - Steinernema feltiae, Nematoden tegen de varenrouwmug
ENTONEM: Nematoden effectief tegen de varenrouwmug

Onze producten tegen varenrouwmug

ENTONEM-Steinernema feltiae

ENTONEM

Werkt tegen
- Varenrouwmug
- Keverlarven
- Tripspoppen
- Eikenprocessierups

HORIVER gele vangplaten

VANGPLATEN

Werkt tegen
- Wittevlieg
- Bladluis
- Trips
- Varenrouwmug

MACROMITE - Macrocheles robustulus

MACROMITE

Werkt tegen
- Diverse trips
- Duponcheliamot
- Varenrouwmug

ENTOMITE-M - Stratiolaelaps scimitus

ENTOMITE-M

Werkt tegen
- Varenrouwmug
- Diverse trips

- Duponcheliamot