Sluipwesp

SCALEX-Ec

Encarsia citrina

Effectief tegen oleanderschildluis, varenschildluis, bromeliaschildluis, cactusschildluis en diverse andere soorten schildluis

Het product

SCALEX-Ec

Product SCALEX-Ec

Dit product is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.
Klik hier voor een alternatief product.

Hoe ziet SCALEX-Ec er uit?

De volwassen sluipwespen zijn slechts 0,5-1 mm groot en bruin van kleur. Ze hebben groene ogen, 3 rode stippen op de kop (=ocelli) en relatief lange geveerde vleugels. Er komen vooral vrouwelijke wespen voor. Mannetjes zijn zeer zeldzaam. Geparasiteerde schildluizen zijn nauwelijks te herkennen. Ze worden iets donkerder en er is een vage ring van uitwerpselen van de jonge sluipwesp zichtbaar. De sluipwesp kruipt naar buiten door een mooi rond gat in het schild van de schildluis.

SCALEX-Ec Encarsia citrina
SCALEX-Ec
Hoe werkt SCALEX-Ec?

De kleine sluipwesp Encarsia citrina parasiteert kleine stadia van diverse schildluizen. Zowel de mannelijke als vrouwelijke schildluizen worden geparasiteerd. De volwassen sluipwesp legt haar eieren onder het schild op het lichaam van de schildluis. Na het uitkomen van de eieren, eten de zich ontwikkelende larven van de schildluis tot deze doodgaat. Wanneer de sluipwesp volwassen is, kruipt deze naar buiten door een cirkelvormig tot ovaal gaatje te maken in het schild van de schildluis. Volwassen sluipwespen gebruiken de schildluizen ook als voedselbron (hostfeeding). Een leeggezogen schildluis zal uiteindelijk hieraan sterven.

Wanneer is SCALEX-Ec toe te passen?

SCALEX-Ec (Encarsia citrina)wordt vooral ingezet tegen varenschildluis (Pinnaspis aspidistrae) , Abgrallaspis cyanophylli, Oleanderschildluis (Aspidiotus nerii) en Diaspis bromeliae in kasteelten en binnenbeplantingen. SCALEX-Ec is vooral effectief in het voor- en najaar. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Op zoek naar een andere schildluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

SCALEX-Am - Aphytis melinus

SCALEX-Am

Werkt tegen
– Oleanderschildluis
– Florida Red Scale
– …

LINDIX - Rhyzobius lophanthae

LINDIX

Werkt tegen
– Diaspis schilduis
– Rozenschildluis
– Oleanderschildluis
– Cactusschildluis

KARNYOTRIPS - Karnyothrips melaleucus

KARNYOTRIPS

Werkt tegen
– Diaspis schilduis
– Rozenschildluis
– Oleanderschildluis
– Cactusschildluis