Schade         Soorten         Bestrijding         Producten

Hoe herken je schildluis?

Schildluizen zijn kleine insecten, die afgedekt zijn met een hard schild. Het schild is op de plant het enige zichtbare deel van het insect. In feite is het schild dood materiaal, het levende beestje zelf zit eronder verscholen en is daar goed beschermd tegen bv. uitdroging of ook tegen gewasbeschermingsmiddelen. Het schildje van schildluizen kan van het lichaam worden gescheiden, in tegenstelling tot het schildje van dopluizen dat met het lichaam vergroeid is.

Schildluizen zijn er in allerlei vormen. Sommige soorten zijn in alle ontwikkelingsstadia mooi rond, andere zijn alleen in de jonge stadia rond maar worden later langgerekt. Er zijn ook soorten die van begin af aan langgerekt zijn. Bij een aantal soorten zijn de vrouwtjes min of meer rond tot ovaal van vorm terwijl de mannetjes langgerekt zijn. Soms wordt schildluis verward met wolluis. Dat is met name bij soorten die mannetjes hebben die opgroeien in een witte, wasachtige langgerekte cocon.

Rozenschildluis Aulacaspis rosae
Rozenschildluis op roos

Schade door schildluis

Hoewel schildluizen minder algemeen voorkomen dan wol- en dopluizen vormen ze soms een hardnekkige plaag. Ze zuigen plantensappen en kunnen virussen overbrengen. Hun aanwezigheid valt vaak in het begin op doordat ze een stof injecteren in bladeren die zorgt voor gele vlekken in het blad. Bij zware aantasting kunnen schildluizen hele planten als het ware leegzuigen, scheuten en later ook stammen sterven af. Schildluizen scheiden in tegenstelling tot dop- en wolluizen geen honingdauw af.

Schildluizen komen op veel verschillende planten voor, in kassen maar ook buiten. In de kas worden vooral siergewassen aangetast zoals orchidee, roos, palm, cactus, varens. Sommige soorten schildluis zijn min of meer specifiek voor een bepaald gewas, andere kunnen op veel verschillende gewassen voorkomen.

Schildluis - Diaspis boisduvalii feeding damage
Vreetschade door de diaspis schildluis

Bekende schildluissoorten

Rozenschildluis Aulacaspis rosae
Rozenschildluis
Diaspis schildluis Diaspis boisduvalli
Diaspis schildluis
Oleander schildluis Aspidiotus nerii
Oleanderschildluis
Florida red scale Chrysomphalus aonidum
Florida Red Scale
Varenschildluis Pinnaspis aspidistrae
Varenschildluis

Hoe kun je schildluis biologisch bestrijden?

Voor de biologische bestrijding van schildluis hebben we een aantal producten beschikbaar. Allemaal werken ze tegen meerdere soorten schildluis. De twee roofkevers, LINDIX (Rhyzobius lophanthae) en CHILIX (Chilocorus nigritus) kunnen allebei haarden van schildluis opruimen. Voorwaarde is wel dat ze in de buurt van de haarden worden losgelaten. CHILIX heeft graag een hogere temperatuur, LINDIX is minder kieskeurig wat omstandigheden betreft.

De sluipwespen die we leveren tegen schildluis, SCALEX-Am (Aphytis melinus) en SCALEX-Ec (Encarsia citrina) zijn allebei goede zoekers. Ze zijn op hun best als ze ingezet kunnen worden bij lage aantasting en de kans krijgen een populatie in een kas op te bouwen. Ze zijn niet geschikt om haarden op te ruimen.

De rooftrips KARNYOTHRIPS is een nieuw product van ons waarmee we met name in de teelt van Cymbidium goede ervaringen hebben opgedaan. Herhaald inzetten van de rooftrips zorgt na verloop van tijd voor remming van de groei van de schildluis die vooral in Cymbidium erg hardnekkig kan zijn. Uiteindelijk zorgt de rooftrips ervoor dat de schildluis bestreden wordt.

LINDIX - Rhyzobius lophanthae tegen schildluis
LINDIX: Effectief tegen veel soorten schildluis

Onze producten tegen schildluis

CHILIX - Chilocorus nigritus

CHILIX

Werkt tegen
- Oleanderschildluis
- Varenschildluis
- Cactusschildluis
- Hibiscusschildluis

SCALEX-Ec - Encarsia citrina

SCALEX-Ec

Werkt tegen
- Oleanderschildluis
- Varenschildluis
- Cactusschildluis
- Bromeliaschildluis

KARNYOTRIPS - Karnyothrips melaleucus

KARNYOTRIPS

Werkt tegen
- Diaspis schilduis
- Rozenschildluis
- Oleanderschildluis
- Cactusschildluis

SCALEX-Am - Aphytis melinus

SCALEX-Am

Werkt tegen
- Oleanderschildluis
- Florida Red Scale
- ...

LINDIX - Rhyzobius lophanthae

LINDIX

Werkt tegen
- Diaspis schilduis
- Rozenschildluis
- Oleanderschildluis
- Cactusschildluis