Schade         Soorten         Bestrijding         Producten

Hoe herken je kevers?

Kevers behoren tot de Coleoptera, dit is de grootste orde binnen de insecten. Wereldwijd komen er meer dan 300.000 soorten voor en ze variëren enorm in grootte, van minder dan een halve millimeter tot reusachtige kevers van wel 15 centimeter die in Zuid-Amerika voorkomen. Je kunt kevers herkennen aan hun harde, vaak kleurige dekschilden die tegen elkaar aan als bescherming over de vliezige achtervleugels liggen. Kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling en hebben in Europa meestal één generatie per jaar.

De levenswijze van de verschillende soorten varieert sterk. Sommige soorten zijn vooral ‘s nachts actief, overdag houden ze zich schuil. Andere soorten worden juist overdag waargenomen. Plantenetende kevers kunnen grote schade veroorzaken, terwijl nuttige soorten, zoals de lieveheersbeestjes, een belangrijk aandeel kunnen leveren in de bestrijding van plagen.

Phyllopertha horticola rozenkever
De rozenkever Phyllopertha horticola

Schade door kevers

Kevers veroorzaken vooral problemen in de sierteelt buiten maar ook in de siertuin of moestuin. Volwassen schadelijke kevers en larven eten vaak plantenbladeren en geven hierdoor groeiremming en cosmetische schade.

Larven kunnen soms ook de wortels aanvreten, waardoor hele planten kunnen afsterven. Een bekend voorbeeld hiervan is de Taxuskever  waarvan de volwassen exemplaren ‘s nachts actief zijn en de kenmerkende ronde hapjes uit bladeren vreten. Dit geeft cosmetische schade. De larven richten echter veel meer schade aan omdat ze ondergronds de wortels aanvreten. Hierdoor kunnen planten volledig afsterven

Bekende keversoorten

Taxuskever - Otiorhynchus sulcatus
Taxuskever
Laurierkerskever- Otiorhynchus apenninus
Laurierkerskever
Meikever - Melolontha melolontha
Meikever
Rozenkever - Phyllopertha horticola
Rozenkever

Keverbestrijding

Voor de bestrijding van kevers worden meestal insectparasitaire nematoden gebruikt, zoals CAPSANEM, ENTONEM, of LARVANEM. Alleen de ondergrondse stadia van de kever (larven en poppen) worden bestreden. Na verloop van tijd neemt ook de populatie volwassen kevers af. Er zijn verschillende soorten nematoden verkrijgbaar die allemaal op dezelfde manier werken. De aaltjes dringen de larven of poppen van de kevers binnen. In hun darmkanaal dragen ze specifieke bacteriën bij zich die ervoor zorgen dat de gastheer dood gaat en als voedsel kan dienen voor de aaltjes. Zolang er keverlarven in de bodem aanwezig zijn kunnen de aaltjes zich blijven vermeerderen. Er zijn drie soorten nematoden die elk hun specifieke toepassing hebben.

LARVANEM: Heterorhabditis bacteriophora
LARVANEM: voor een effectieve bestrijding van keverlarven

Onze producten tegen kevers

ENTONEM-Steinernema feltiae

ENTONEM

Werkt tegen
- Varenrouwmug
- Keverlarven
- Tripspoppen
- Eikenprocessierups

CAPSANEM-Steinernema carpocapsae

CAPSANEM

Werkt tegen
- Wortelboorders
- Houtboorders
- Rupsen

LARVANEM: Heterorhabditis bacteriophora voor de bestrijding van keverlarven

LARVANEM

Werkt tegen
- Meikever
- Rozenkever
- Laurierkerskever
- Taxuskever