Soorten         Bestrijding         Producten

Hoe herken je kakkerlakken?

Dat kakkerlakken een plaag kunnen vormen in keukens of op andere plekken waar voedsel wordt bewaard, is algemeen bekend. Maar de insecten kunnen ook een plaag vormen in dierentuinen en kassen met tropische gewassen. Hoewel ze misschien enigszins lijken op kevers zijn ze daar niet aan verwant. Zo hebben ze overlappende dekschilden en ondergaan ze geen volledige gedaantewisseling. Van bovenaf gezien hebben ze een eirond lichaam. Van krekels en sprinkhanen zijn ze te onderscheiden door het ontbreken van springpoten. Kakkerlakken zijn alleseters, ze kunnen daardoor leven van vele soorten planten en afvalmateriaal. Door hun snelle voortplanting en grote uithoudingsvermogen (sommige soorten kunnen ruim een maand zonder eten en drinken) kunnen ze snel tot een plaag uitgroeien. Kakkerlakken kunnen erg snel lopen en door hun platte lichaam kunnen ze zich in kleine kieren verstoppen.
Deze plaaginsecten zijn lichtschuw en daarom voornamelijk ’s nachts actief. Ze zijn vaak in groepen bij elkaar te vinden op warme, donkere plekken.
Sommige soorten hebben een vegetarisch dieet en kunnen daardoor schade veroorzaken aan planten in botanische tuinen en dierentuinen. De uitwerpselen van kakkerlakken kunnen allergieën of astmatische klachten veroorzaken.

Australische kakkerlak Periplaneta australasiae eipakket
Het eipakket van een Australische kakkerlak

Bekende kakkerlaksoorten

Amerikaanse kakkerlak-Periplaneta americana
Amerikaanse kakkerlak
Australische kakkerlak-Periplaneta australasiae
Australische kakkerlak
Surinaamse kakkerlak-Pycnoscelus surinamensis
Surinaamse kakkerlak

Hoe kun je kakkerlakken biologisch bestrijden?

Voor de bestrijding van kakkerlakken hebben we twee producten in huis.
PERIPLAN bevat sluipwespen die de eipakketten van kakkerlakken parasiteren en daarmee voorkomen dat er jonge kakkerlakken uitkomen.

HoyHoy lijmvallen kun je gebruiken om kakkerlakken weg te vangen. Je kunt ze eenvoudig op elke gewenste plek neerzetten. Je kunt de vallen het best langs een muur plaatsen omdat kakkerlakken daar graag langs lopen. Omdat de vallen geen giftige stoffen bevatten kun je ze ook veilig in huis gebruiken.

PERIPLAN sluipwesp bestrijding kakkerlakken Aprostocetus hagenowii vrouwtje
PERIPLAN: Een sluipwesp effectief tegen kakkerlakken

Onze producten tegen kakkerlakken

PERIPLAN-Aprostocetus hagenowii

PERIPLAN

Werkt tegen
- Amerikaanse, Australische en Surinaamse kakkerlak

HOYHOY Lijmval

HOYHOY VAL

Werkt tegen
- Alle kakkerlaksoorten