Sluipwesp

SAISIN-C

Coccophagus scutellaris

Effectief tegen platte-, halvebol-, hydrangea- en lange woldopluis

Het product

SAISIN-C

Product SAISIN-C

Hoe ziet SAISIN-C er uit?

De vrouwtjes van deze sluipwesp zijn ongeveer 1,5 mm groot en zwart met een geelwitte vlek op hun rug. Het mannetje is iets kleiner, helemaal zwart en heeft geen vlek. Geparasiteerde dopluizen kleuren na ongeveer twee weken zwart. Daaraan kun je het effect van de sluipwesp gemakkelijk zien. De jonge sluipwesp kruipt naar buiten door een gaatje aan het eind van de pop. Wanneer de sluipwesp uit de pop gekomen is, blijft de zwartgekleurde dode dopluis achter op de plant. Met een loep is het gaatje te zien waardoor de sluipwesp naar buiten is gekropen.

SAISIN-C Coccophagus scutellaris vrouwtje
SAISIN-C vrouwtje
SAISIN-C Coccophagus scutellaris poppen
SAISIN-C poppen

Hoe werkt SAISIN-C?

Deze sluipwesp parasiteert kleine dopluizen. Er ontwikkelt zich  één sluipwesp per dopluis. Geparasiteerde dopluizen zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze na enkele weken zwart kleuren.
Coccophagus scutellaris heeft relatief weinig last van mieren. Dat is handig in situaties waarin de dopluizen worden verdedigd door mieren. Volwassen sluipwespen voeden zich door jongere stadia van de dopluis aan te prikken en leeg te zuigen. De jonge  dopluizen gaan hieraan dood (hostfeeding).

Wanneer kun je SAISIN-C toepassen?

SAISIN-C kan zowel binnen als buiten worden ingezet bv. in laanbomen, kasteelten en binnenbeplantingen. Coccophagus is effectief tegen de platte dopluis (Coccus hesperidum) en tegen halveboldopluis (Saissetia coffeae) maar ook andere dopluissoorten kunnen geparasiteerd worden. Saisin-C is actief bij wat lagere temperatuur. Daarom kun je hem ook prima buiten gebruiken voor de biologische bestrijding van wollige dopluis (Pulvinaria) en gewone dopluis (Parthenolecanium). Houd rekening met  herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Lees hier meer over dit product.

Op zoek naar een andere dopluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

COCCIN - Microterys nietneri bestrijder dopluis

COCCIN

Werkt tegen
– Platte dopluis

SAISIN-Mf - Metaphycus flavus bestrijder dopluis

SAISIN-Mf

Werkt tegen
– Platte dopluis
– Halvebol dopluis
– Eucalymnatus dopluis

EXOCHOMUS - Exochomus quadripustulatus tegen wollige dopluis

EXOCHOMUS

Werkt tegen
– Hydrangea dopluis
– Lange woldopluis
– Koningsdopluis
– Diverse bladluis