Adalia bipunctata group icon 200x200
Roofkever

EXOCHOMUS

Exochomus quadripustulatus

Effectief tegen hydrangeadopluis, lange woldopluis, koningsdopluis, appelbloedluis en beukenbladluis

Het product

EXOCHOMUS larven

Exochomus lieveheersbeestje tegen wollige dopluis en appelbloedluis

Hoe ziet EXOCHOMUS er uit?

Exochomus is een inheemse kever. De volwassen exemplaren zijn ongeveer 4-5 mm groot en zijn zwart van kleur met vier rode vlekken op de dekschilden. De voorste twee vlekken zijn niervormig waardoor je deze soort gemakkelijk kunt herkennen. De larven zijn grijs van kleur en hebben soms een witte gloed over zich heen door de was van de prooi die ze eten. Omdat de eieren in de eimassa van de wollige dopluis of de appelbloedluis worden gelegd zijn ze moeilijk terug te vinden. De eieren zijn langwerpig en hebben een gele/oranje kleur.

EXOCHOMUS Exochomus quadripustulatus larve
EXOCHOMUS larve
Hoe ziet EXOCHOMUS adult er uit?
EXOCHOMUS volwassen kever

Hoe werkt EXOCHOMUS?

De larven en kevers eten wollige dopluizen, wollige beukenbladluis en appelbloedluis. Het volwassen lieveheersbeestje legt haar eieren in de eimassa van de wollige dopluis. Daardoor hebben de larven als ze uitkomen direct genoeg te eten. Naast de eitjes eten de larven ook de grotere stadia van de dopluizen. In het laboratorium is vastgesteld dat larven van Exochomus quadripustulatus tussen de 7899 en 9424 eieren van de koningsdopluis kunnen eten. Bij hogere temperatuur worden meer prooien gegeten. Tien dagen na het bereiken van het volwassen stadium eten de lieveheersbeestjes bij een temperatuur van 20/14°C (16 uur dag/8 uur nacht) per etmaal 120 dopluisnimfen. Vooral de vrouwtjes hebben veel eiwitrijk voedsel nodig omdat ze eitjes moeten leggen. Na 40 dagen neemt dat af tot 3 à 6 dopluisnimfen. Je kunt je voorstellen dat door hun grote eetlust de plaag zienderogen afneemt.

Wanneer kun je EXOCHOMUS toepassen?

Exochomus is geschikt voor de biologische bestrijding van wollige dopluis (Pulvinaria spp.) in laanbomen en op struiken of tuinplanten zoals hortensia. In groot- en kleinfruit kun je dit product gebruiken tegen appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) en (wollige) dopluizen. De larven zijn zowel binnen als buiten toe te passen omdat ze al bij vrij lage temperatuur in het voorjaar actief zijn.
Lees hier meer over dit product.

Op zoek naar een andere luisbestrijder?

Kijk ook eens bij

SAISIN-C - Coccophagus scutellaris bestrijder dopluis

SAISIN-C

Werkt tegen
– Platte dopluis
– Halvebol dopluis
– Hydrangea dopluis
– Lange woldopluis
– Oleanderdopluis

CHRYSOPA Chrysoperla carnea larve

CHRYSOPA

Werkt tegen
– Alle soorten bladluis