Adalia bipunctata group icon 200x200
Roofkever

EXOCHOMUS

Exochomus quadripustulatus

Effectief tegen hydrangeadopluis, lange woldopluis, koningsdopluis, appelbloedluis en beukenbladluis

Het product

EXOCHOMUS larven

Exochomus lieveheersbeestje tegen wollige dopluis en appelbloedluis
Hoe ziet EXOCHOMUS er uit?

Deze inheemse kevers zijn ongeveer 4-5 mm groot en zijn zwart van kleur met vier rode vlekken op de dekschilden. De voorste twee vlekken zijn niervormig. De larven zijn grijs van kleur en hebben soms een witte gloed over zich heen door de was van de wollige dopluis. De eieren worden in de eimassa van de wollige dopluis of de appelbloedluis gelegd. De eieren zijn langwerpig en hebben een gele/oranje kleur.

EXOCHOMUS Exochomus quadripustulatus larva
EXOCHOMUS larve
EXOCHOMUS Exochomus quadripustulatus adult
EXOCHOMUS volwassen kever
Hoe werkt EXOCHOMUS?

De larven en kevers eten wollige dopluizen, wollige beukenbladluis en appelbloedluis. Het volwassen lieveheersbeestje legt haar eieren in de eimassa van de wollige dopluis. De larven eten de wollige dopluis- eieren uit deze eimassa, maar ook de grote dopluizen en dopluizen die geen eimassa hebben worden gegeten. In het laboratorium is vastgesteld dat larven van Exochomus quadripustulatus tussen de 7899 en 9424 eieren van de koningsdopluis eten. Bij hogere temperatuur worden meer prooien gegeten. Tien dagen na het bereiken van het volwassen stadium eten de lieveheersbeestjes bij een temperatuur van 20/14°C (16 uur dag/8 uur nacht) per etmaal 120 dopluisnimfen. Na 40 dagen neemt dat af tot 3 à 6 dopluisnimfen.

Wanneer is EXOCHOMUS toe te passen?

Ter bestrijding van wollige dopluis (Pulvinaria spp.) in laanbomen en op struiken of tuinplanten zoals hortensia. In groot- en kleinfruit tegen appelbloedluis (Eriosoma lanigerum) en (wollige) dopluizen. Ook in binnenbeplantingen toepasbaar.

Op zoek naar een andere luisbestrijder?

Kijk ook eens bij

SAISIN-C - Coccophagus scutellaris bestrijder dopluis

SAISIN-C

Werkt tegen
– Platte dopluis
– Halvebol dopluis
– Hydrangea dopluis
– Lange woldopluis
– Oleanderdopluis

CHRYSOPA

Werkt tegen
– Alle soorten bladluis