Sluipwesp

COCCIN

Microterys nietneri 

Effectief tegen platte dopluis

Het product

COCCIN

Product COCCIN

Hoe ziet COCCIN er uit?

Vrouwtjes van COCCIN zijn ongeveer 2 mm groot en geelbruin met een duidelijk zichtbaar zwart-wit blokpatroon op de vleugels en op de antennes. Het mannetje is zwart en een stuk kleiner dan het vrouwtje. Geparasiteerde dopluizen zijn herkenbaar aan één of meerdere donkere ringen onder het schild rond de sluipwesplarve. Binnen deze ring ligt de larve of pop van de sluipwesp. Als de ontwikkeling is voltooid kruipt de jonge sluipwesp naar buiten door een gaatje aan het eind van de pop.

COCCIN Microterys nietneri vrouwtje
COCCIN vrouwtje
COCCIN sluipwesp tegen dopluis Microterys nietneri mannetje
COCCIN mannetje

Hoe werkt COCCIN?

De sluipwesp Microterys kan kleine en grotere stadia van de dopluis parasiteren. Afhankelijk van de grootte legt een vrouwtje één of meerdere eieren in de luis. Per dopluis kunnen maximaal 7 jonge sluipwespen opgroeien. De nieuwe generatie sluipwespen gaat weer op zoek naar dopluizen om eitjes in te leggen en daarna herhaalt de cyclus zich. De dode dopluis blijft achter op de plantmaar aan het gaatje in de dop kun je zien of er een jonge sluipwesp uit gekomen is.
Volwassen sluipwespen voeden zich door jongere stadia van de dopluis aan te prikken en leeg te zuigen. De jonge dopluizen worden hierdoor gedood. Dit noemen we gastheervoeding en ook hierdoor zal de plaag afnemen.

Wanneer kun je COCCIN toepassen?

COCCIN (Microterys nietneri) kun je in kasteelten en binnenbeplantingen gebruiken voor de biologische bestrijding van platte dopluis (Coccus hesperidum). Andere dopluissoorten worden in veel mindere mate geparasiteerd. Daarvoor kun je beter Saisin-C of Saisin-Mf gebruiken.
De temperatuur moet minimaal 18 ⁰C zijn. De optimumtemperatuur ligt tussen 20 en 25 °C. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Meer informatie over het product vind je hier.

COCCIN product tegen dopluis Microterys nietneri pupa
COCCIN pop in een dopluis
Op zoek naar een andere dopluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

SAISIN-C - Coccophagus scutellaris bestrijder dopluis

SAISIN-C

Werkt tegen
– Platte dopluis
– Halvebol dopluis
– Hydrangea dopluis
– Lange woldopluis
– Oleanderdopluis

SAISIN-Mf - Metaphycus flavus bestrijder dopluis

SAISIN-Mf

Werkt tegen
– Platte dopluis
– Halvebol dopluis
– Eucalymnatus dopluis

EXOCHOMUS - Exochomus quadripustulatus tegen wollige dopluis

EXOCHOMUS

Werkt tegen
– Hydrangea dopluis
– Lange woldopluis
– Koningsdopluis
– Appelbloedluis
– Beukenbladluis