dopluis

Schade         Soorten         Bestrijding         Producten

Hoe herken je dopluis?

Dopluis is een algemeen voorkomende plaag die je op veel verschillende planten kunt vinden. Ze danken hun naam aan hun bolvormige uiterlijk. De jonge stadia van de verschillende dopluissoorten zijn nog plat, licht van kleur en nauwelijks van elkaar te onderscheiden. De volwassen vrouwtjes krijgen pas het dopvormige schild waaraan je de soort kunt herkennen.
De dop is vergroeid met het lichaam (bij schildluizen kun je het schild van het lichaam aflichten). Onder de dop vind je enorme hoeveelheden eitjes. Uit de eitjes ontwikkelen zich de zogenaamde crawlers. Dit stadium is zeer actief en ze zullen zich snel verspreiden over de plant. De oudere stadia zitten bijna onbeweeglijk op de plant, vaak evenwijdig aan de nerven van het blad of op de stengel.

Dopluis komt op veel plantensoorten voor. In de kas worden vooral meerjarige houtige gewassen aangetast, maar ook sommige éénjarige soorten kunnen schade oplopen. Bekende waardplanten zijn Anthurium, Asplenium, Ficus, Coffea, citrus, oleander en olijf. Buiten komt wollige dopluis voor op bomen als linde en kastanje en op Hortensia.

Halvebol dopluis Saissetia coffeae
Verschillende stadia van de halvebol dopluis

Schade door dopluis

Dopluizen zuigen plantensappen waardoor cosmetische schade ontstaat. Ook treedt vermindering van de groei en misvorming van het blad op. Alle dopluizen produceren veel honingdauw. Hierdoor worden de planten kleverig (“vet”). De plekken met honingdauw zijn een ideale groeiplaats voor zwarte roetdauwschimmel. Hierdoor vermindert de fotosynthese wat een extra schadelijk effect geeft aan de plant

Bekende dopluissoorten

Dopluis: Platte dopluis - Coccus hesperidum
Platte
dopluis
Dopluis: Halvebol dopluis - Saissetia coffeae
Halvebol dopluis
Dopluis: Oleanderdopluis - Saissetia oleae
Oleander dopluis
Dopluis: Koningsdopluis - Pulvinaria regalis
Konings
dopluis
Wollige dopluis op hortensia
Hydrangea dopluis
Dopluis: Lange woldopluis - Pulvinaria floccifera
Lange woldopluis

Hoe kun je dopluis biologisch bestrijden?

Dopluis kun je biologisch bestrijden met sluipwespen. De bestrijders die we tegen dopluis beschikbaar hebben zijn vrijwel allemaal sluipwespen. Een aantal van die sluipwespen kan ingezet worden voor de bestrijding van meerdere soorten dopluis. Er is één echte specialist en dat is de sluipwesp Microterys nietneri, handelsnaam COCCIN. Deze sluipwesp werkt alleen tegen de platte dopluis maar doet dat wel heel erg goed en onder veel verschillende omstandigheden, in veel verschillende gewassen. De andere producten onderscheiden zich van elkaar doordat ze meer of minder voorkeur hebben voor een soort dopluis en/of door het stadium dopluis dat ze parasiteren.

  • COCCIN werkt heel goed tegen platte dopluis, niet tegen andere soorten dopluis.
  • SAISIN-Mf en SAISIN-C werken tegen meerdere soorten dopluis.
  • EXOCHOMUS is een inheems lieveheersbeestje dat goed werk doet bij inzet buiten tegen wollige dopluis op bomen of struiken.
COCCIN - Microterys nietneri - female bestrijder van platte dopluis
COCCIN: de beste sluipwesp tegen platte dopluis

Onze producten tegen dopluis

COCCIN - Microterys nietneri bestrijder dopluis

COCCIN

Werkt tegen
- Platte dopluis

SAISIN-C - Coccophagus scutellaris bestrijder dopluis

SAISIN-C

Werkt tegen
- Platte dopluis
- Halvebol dopluis
- Hydrangea dopluis
- Lange woldopluis
- Oleanderdopluis

SAISIN-Mf - Metaphycus flavus bestrijder dopluis

SAISIN-Mf

Werkt tegen
- Platte dopluis
- Halvebol dopluis
- Eucalymnatus dopluis

EXOCHOMUS - Exochomus quadripustulatus tegen wollige dopluis

EXOCHOMUS

Werkt tegen
- Hydrangea dopluis
- Lange woldopluis
- Koningsdopluis
- Appelbloedluis
- Beukenbladluis