Sluipwesp

APHIPAR

Aphidius colemani

Effectief tegen katoenluis en groene perzikluis

Het product

APHIPAR

APHIPAR

Dit product is alleen beschikbaar voor zakelijke klanten.
Klik hier voor een alternatief product.

Hoe ziet APHIPAR er uit?

Het vrouwtje van de sluipwesp Aphidius is zwart met lichtbruine poten en heeft een puntig achterlijf dat even lang is als de vleugels. Een mannelijke sluipwesp heeft donkerbruine poten en iets langere antennes. Bij hen is het achterlijf afgerond en korter dan de vleugels.
Een geparasiteerde bladluis zwelt op en verstart tot een bruingrijze mummie. Uiteindelijk komt de nieuwe volwassen sluipwesp via een rond dekseltje uit de mummie. Ze gaat daarna snel op zoek naar een nieuwe gastheer.

Hoe werkt APHIPAR?

Deze sluipwesp heeft een goed zoekgedrag. Daardoor kunnen ze ook bij lage dichtheden bladluizen vinden en parasiteren. Zoals bekend is beschermen mieren de bladluizen. Maar omdat het sluipwespvrouwtje supersnel is met de eileg heeft de sluipwesp ook in aanwezigheid van mieren een goede werking.
De populatie ontwikkeling kan vooral in zomer en nazomer geremd worden door hyperparasieten (sluipwespen die andere sluipwespsoorten parasiteren). Als dat gebeurt is het goed om op een ander bladluisproduct over te stappen.

Bladluizen geparasiteerd door APHIPAR
Bladluizen geparasiteerd door APHIPAR

Wanneer kun je APHIPAR toepassen?

APHIPAR is een geschikt product voor de biologische bestrijding van katoenluis (Aphis gossypii),  groene perzikluis (Myzus persicae) en oleanderbladluis (Aphis nerii) in kasteelten en binnenbeplantingen. Je kunt deze sluipwespen goed gebruiken in combinatie met andere producten zoals bijvoorbeeld APHIDEND of PROPYLEA.
Strooi het flesje uit tussen aangetaste planten en laat het materiaal enkele dagen liggen. Houd rekening met herhaalde introducties. Het product is gevoelig voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen. Vraag advies voor inzetstrategie.

Op zoek naar een andere bladluisbestrijder?

Kijk ook eens bij

Adalia bipunctata tweestippelig lieveheersbeestje

ADALIA

Werkt tegen
– Lindebladluis
– Esdoornbladluis
– Gele rozenluis
– En meer

APHIDEND Aphidoletes aphidimyza

APHIDEND

Werkt tegen
– Katoenluis
– Groene perzikluis
– Aardappeltopluis
– En meer

APHISCOUT

APHISCOUT

Werkt tegen
– Groene perzikluis
– Aardappeltopluis
– Boterbloemluis
– Katoenluis